Merlot - Welke Gelegenheden en Gerechten? - Zuiverewijn

Merlot - Welke Gelegenheden en Gerechten?

Merlot past perfect bij de gelegenheden en gerechten

Merlot is een van de meest populaire druivenrassen ter wereld en wordt veel gebruikt voor het maken van rode wijnen. Het is een zachte en fruitige druif die bij veel gelegenheden en gerechten past. In dit artikel bespreken we waarom Merlot zo'n veelzijdige druif is en welke gerechten er goed bij passen. Ook lichten we een bijzonder wijnhuis uit, Domaine des Féraud, dat hoogwaardige biologische wijnen produceert.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Merlot: een veelzijdige druif
 3. De beste gerechten bij Merlot
 4. Domaine des Féraud: biologische wijnen van topkwaliteit
 5. Conclusie
 6. Veelgestelde vragen

1. Inleiding

Merlot is een rode druivensoort die van oorsprong uit de Bordeaux-regio in Frankrijk komt. Het is een van de belangrijkste druivenrassen ter wereld en wordt gebruikt voor het maken van vele soorten rode wijnen. Merlot heeft een zachte, fruitige smaak en wordt vaak gebruikt om andere druivenrassen te verzachten. Het is dan ook een veelzijdige druif die bij veel gelegenheden en gerechten past.

2. Merlot: een veelzijdige druif

Merlot is een veelzijdige druif die bij veel gerechten past. Het is een zachte en fruitige druif die goed past bij gerechten met een lichte tot medium kruidigheid. Merlot is ook een goede keuze bij gerechten met zachte kazen, zoals brie of camembert, en bij gerechten met rood vlees, zoals een biefstuk of een stoofpotje.

Merlot is ook een goede keuze bij gerechten met tomatensaus, zoals pizza's en pasta's. De zachte tannines van de Merlot zorgen ervoor dat de zuren in de tomatensaus worden verzacht, waardoor de smaken beter samenkomen. Merlot past ook goed bij gerechten met paddenstoelen en bij gerechten met een lichte tot medium kruidigheid, zoals een curry of een chili con carne.

3. De beste gerechten bij Merlot

Er zijn veel gerechten die goed passen bij Merlot. Hieronder hebben we een aantal gerechten op een rij gezet die goed samengaan met deze veelzijdige druif:

 • Biefstuk: Merlot past goed bij een sappige biefstuk, vooral als deze medium rare is.
 • Gegrilde kip: de zachte tannines van de Merlot zorgen ervoor dat de smaken van de gegrilde kip mooi naar voren komen.
 • Pizza: Merlot past goed bij pizza's met tomatensaus en zachte kazen, zoals brie of camembert.
 • Pasta: Merlot is een goede keuze bij pasta's met tomatensaus en bij pasta's met paddenstoelen.
 • Stoofpotje: de zachte tannines van de Merlot passen goed bij de smaken van een stoofpotje.

4. Domaine des Féraud: biologische wijnen van topkwaliteit

Domaine des Féraud is een familiewijnhuis dat gevestigd is in de Provence, in het zuidoosten van Frankrijk. Het wijnhuis heeft 25 hectare wijngaard en produceert hoogwaardige biologische wijnen. Het wijnhuis is opgericht in 1936 en wordt nog steeds gerund door de familie Féraud.

De wijnen van Domaine des Féraud worden op een duurzame manier geproduceerd. Het wijnhuis werkt volgens biologische en biodynamische principes en er wordt zo min mogelijk ingegrepen in het natuurlijke proces van wijnmaken. Hierdoor ontstaan wijnen met een uniek karakter en een authentieke smaak.

Een van de wijnen die Domaine des Féraud produceert is een Merlot. Deze wijn heeft een diepe robijnrode kleur en heeft aroma's van rode bessen en kersen. In de mond heeft de wijn een zachte, fruitige smaak met subtiele tannines. Deze wijn past goed bij gerechten met rood vlees, stoofpotten en zachte kazen.

5. Conclusie

Merlot is een veelzijdige druif die bij veel gelegenheden en gerechten past. Het is een zachte en fruitige druif die goed past bij gerechten met een lichte tot medium kruidigheid en bij gerechten met zachte kazen en rood vlees. Domaine des Féraud is een bijzonder wijnhuis dat hoogwaardige biologische wijnen produceert. Een van hun wijnen is een Merlot die perfect past bij de gerechten die we hebben besproken.

6. Veelgestelde vragen

 1. Wat is Merlot?
 • Merlot is een rode druivensoort die van oorsprong uit de Bordeaux-regio in Frankrijk komt. Het is een zachte en fruitige druif die veel gebruikt wordt voor het maken van rode wijnen.
 1. Bij welke gerechten past Merlot?
 • Merlot past goed bij gerechten met een lichte tot medium kruidigheid en bij gerechten met zachte kazen en rood vlees. Ook past Merlot goed bij gerechten met tomatensaus en bij gerechten met paddenstoelen.
 1. Wat is Domaine des Féraud?
 • Domaine des Féraud is een familiewijnhuis dat gevestigd is in de Provence, in het zuidoosten van Frankrijk. Het wijnhuis produceert hoogwaardige biologische wijnen volgens biologische en biodynamische principes.
 1. Welke wijn van Domaine des Féraud past goed bij Merlot?
 • Een van de wijnen die Domaine des Féraud produceert is een Merlot die perfect past bij gerechten met rood vlees, stoofpotten en zachte kazen.
 1. Waarom is duurzaamheid belangrijk voor Domaine des Féraud?
 • Domaine des Féraud hecht veel waarde aan duurzaamheid en werkt volgens biologische en biodynamische principes omdat ze geloven dat dit leidt tot wijnen met een uniek karakter en een authentieke smaak. Daarnaast vinden ze het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde en duurzame omgeving voor mens, dier en natuur.
 1. Kan Merlot ook bij desserts worden gedronken?
 • Hoewel Merlot vooral wordt gecombineerd met hartige gerechten, kan het ook worden gedronken bij sommige desserts, zoals chocolade- of karamelgebakjes. De zachte tannines en fruitige smaak van Merlot passen goed bij deze zoete gerechten.
 1. Is Merlot een goede keuze voor een beginnende wijnliefhebber?
 • Merlot is over het algemeen een toegankelijke wijn met een zachte en fruitige smaak. Daardoor is het een goede keuze voor beginnende wijnliefhebbers die nog niet zo bekend zijn met rode wijn.
 1. Hoe kan ik het beste een Merlot serveren?
 • Merlot kan het beste worden geserveerd op kamertemperatuur, tussen de 16 en 18 graden Celsius. Het is aan te raden om de wijn vooraf te decanteren om de smaak en aroma's beter tot hun recht te laten komen.
 1. Hoe lang kan ik een fles Merlot bewaren?
 • De meeste Merlot wijnen zijn bedoeld om binnen een paar jaar te drinken. Toch zijn er ook Merlot wijnen die jarenlang kunnen rijpen en beter worden met de jaren. Het is belangrijk om de bewaaradviezen van de specifieke wijn op te volgen voor de beste kwaliteit.
 1. Waar kan ik de wijnen van Domaine des Féraud kopen?
 • De wijnen van Domaine des Féraud zijn verkrijgbaar bij diverse toprestaurants en online bij ons.

 

Terug naar blog